Vitaminer til veganere | Sikre dig, at du får alle dine næringsstoffer

Vitaminer til veganere | Sikre dig, at du får alle dine næringsstoffer

Vitaminer til veganere – hvilke næringsstoffer har jeg brug for? 

De fleste af os får størstedelen af vores vitaminer og mineraler igennem kosten. Som veganer er der en række madvarer, du vælger at undgå, hvoraf mange af dem er rige på naturlige næringsstoffer.

Du kan fortsat sagtens få dækket alle dine ernæringsbehov som veganer, akkurat lige så vel som du som ”altspisende” kan mangle visse næringsstoffer. Det handler kort og godt om at være opmærksom på kroppen og dens signaler og sørge for at spise varieret og næringsrigt – uanset om du er veganer eller ej. 

Mange grøntsager og frugter er rige på vitaminer og mineraler. Dem får du således med største sandsynlighed nok af som veganer. Der er imidlertid visse næringsstoffer, som primært findes i større mængder i animalske produkter, og så gælder det om at være lidt ekstra kreativ, hvis du skal have nok af disse uden at indtage animalske fødevarer. 

I dette indlæg kigger vi nærmere på nogle af de vitaminer og mineraler, det kan være svært at få nok af som veganer, og som du derfor skal være særligt opmærksom på at få implementeret i din kost. 

God læselyst! 

Mineraler og vitaminer til veganere 

Hver eneste gang du vælger at skære en gruppe fødevarer ud af din kost, er der større risiko for at komme til at mangle diverse næringsstoffer. Det gælder uanset, om det er grøntsager, mælkeprodukter, fisk, kød eller noget helt femte, du undlader at spise. Derfor er der naturligvis også en større risiko for at komme til at mangle vitaminer og mineraler som veganer. Heldigvis er der hjælp at hente i form af for eksempel diverse kosttilskud. 

Nedenfor kigger vi specifikt på nogle af de næringsstoffer, det kan være svært at få nok af, hvis du spiser vegansk. 

Vitamin B12 

Det er snart sagt umuligt at få nok vitamin B12 igennem kosten som veganer. Dette vitamin findes nemlig udelukkende i animalske produkter og kan ikke dannes af kroppen selv. Vitamin B12 påvirker kroppens forbrænding samt transporteringen af røde blodlegemer. Derudover er B12-vitaminet essentielt for et sundt centralnervesystem, hvorfor det er særdeles vigtigt at få nok vitamin B12. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du supplerer din kost med et vegansk kosttilskud indeholdende vitamin B12, hvis du er veganer. Det samme gælder, hvis du som vegetar kun spiser begrænsede mængder æg og mejeriprodukter.  

D-vitamin 

Om du er veganer eller ej, er det i Danmark umuligt at få nok D-vitamin fra solen i vinterperioden. I vintermånederne tæres der således på de depoter, der er blevet opbygget hen over sommeren. Som altspisende kan du få dækket en del af dit behov for D-vitamin fra kød og fisk i vinterhalvåret, men som veganer findes der ingen god kilde til D-vitamin, så længe solen holder sig på afstand. Derfor anbefales det også, at du indtager et vegansk kosttilskud med D-vitamin i, hvis du undgår animalske produkter. Det samme gælder faktisk oftest, hvis du spiser vegetarisk, da D-vitamin primært findes i større mængder i fede fisk. 

Jod 

Kroppen har brug for jod for at kunne opretholde et sundt stofskifte. Jod findes i høj grad i fisk og skaldyr, og derudover er bordsalt tilsat jod herhjemme. Som veganer kan det være svært at få nok jod igennem kosten, hvorfor det kan være nødvendigt at supplere med et kosttilskud til veganere. 

Der findes en høj koncentration af jod i forskellige former for tang. Dog gælder det, at du skal være påpasselig med tang, da det kan indeholde diverse skadelige stoffer såsom arsen.

Zink

Ligesom jod er zink vigtigt for kroppens metabolisme. Det styrker desuden immunforsvaret og hjælper kroppen med at genopbygge og vedligeholde celler. Zink kan optages i kroppen fra blandt andet bælgfrugter, nødder og frø. Som veganer kan du altså godt få dækket dit behov for mineralet igennem din kost, men det kræver, at du er opmærksom på, hvad du spiser. Alternativt kan du supplere med for eksempel vegansk multivitamin eller en anden form for zinkholdige vitaminer til veganere. 

E-vitamin 

Du kan finde E-vitamin i fedtholdige plantefødevarer såsom frø, kerner og nødder. Derudover findes vitaminet i høj grad i forskellige former for olier. Som udgangspunkt er det altså ikke en udfordring at få nok vitamin E som veganer, men vælger du at spise vegansk samtidig med, at du får et minimum af olier fra eksempelvis solsikke, raps og oliven, kan det være nødvendigt med et vegansk kosttilskud med E-vitamin i. 

Få nok vitaminer og mineraler som veganer 

Som veganer kan det være udfordrende at få nok vitaminer og mineraler alene igennem kosten. Derfor kan det være nødvendigt at indtage et kosttilskud til veganere, så du får dækket alle dine ernæringsbehov, selvom du undgår animalske fødevarer. 

Du kan finde mange forskellige veganske kosttilskud og herunder veganske multivitaminer. En vegansk multivitamin er et nemt valg, hvis du ønsker en allroundløsning, der som udgangspunkt dækker dit behov for mineraler og vitaminer som veganer. 

Når du skal vælge kosttilskud som veganer, kan du imidlertid også vælge at kigge specifikt på, hvad de forskellige vitaminer og mineraler bidrager med til kroppen. Har du nogle specifikke ønsker til, hvordan dit veganske kosttilskud skal påvirke dig og din krop, kan du gå efter vitaminer til veganere særligt målrettet dine ønsker. 

Boost hår, hud og negle med det veganske kosttilskud fra Bejummy 

Har du som veganer et ønske om at få skønnere og sundere hud, hår og negle, kan du glæde dig over, at vores vitaminvingummier fra Bejummy naturligvis er 100% veganske og heller ikke er testet på dyr.  

Vingummierne fra Bejummy er et vegansk kosttilskud, som er sammensat særligt med henblik på at være godt for hud, negle og hår. Det indeholder samtlige af de vitaminer og mineraler, som vi har omtalt tidligere i dette indlæg, og som du bør være ekstra opmærksom på at få nok af, hvis du spiser vegansk. 

Vores vitaminer er ikke udviklet specifikt som ”veganervitaminer”, og de indeholder ikke samtlige af de vitaminer og mineraler, du som veganer skal gøre lidt særligt for at få. De veganske vitaminer kan imidlertid fortsat bidrage med masser af næringsstoffer, som er et godt supplement til en vegansk kost. 

Særligt hvis du søger vitaminer til veganere, som kan hjælpe dig med for eksempel at få fyldigere hår, sundere negle og smidigere hud, er Bejummy det rette valg for dig.

Gør det nemt for dig selv – køb et vegansk kosttilskud på abonnement 

Hos Bejummy har du mulighed for at bestille vores veganske vitaminer på abonnement. Så sender vi dig et nyt glas vitaminer hver 30. dag, så du aldrig løber tør. Dét er et vegansk kosttilskud gjort nemt og ligetil. Som abonnent får du naturligvis gratis levering, og du har til enhver tid mulighed for at rette i dit abonnement, som det giver mening for dig. Det gør du ved at logge ind med de brugeroplysninger, du får tilsendt, når du tilmelder dig. 

Vores vitaminer til veganere såvel som altspisende smager dejligt af jordbær og indeholder nøje udvalgte næringsstoffer, som hjælper dig med at booste hår, hud og negle indefra. De kan naturligvis ikke erstatte en sund og varieret kost, men de kan hjælpe dig med at give hud, hår og negle lidt ekstra velfortjent kærlighed.